De Airedale Terriër

De oorsprong van de airedale terriër is niet zeker. Met hoge waarschijnlijkheid fokten de boeren, in het dal van de Aire, in de 19e eeuw deze veelvoudig inzetbare hond. De afkomst zou zijn uit de Otterhound en enkele middelgrote Engelse terriërs. Ook de gordon setter en Schotse herders zouden mee ingekruist zijn. Eerste vermeldingen van het ras noemen hem nog waterside terriër of working terriër. In 1875 werden de eerste honden van dit ras onder de naam waterside terriër of bingley terriër tentoongesteld. Vanaf 1880 werd de naam airedale terriër voor het ras gebruikelijk. In 1882 werd het eerste stamboek geopend. In 1886 werd het ras door de Engelse “Kennel club” officieel erkend. De jaartallen lopen uiteen tussen de verschillende bronnen.

Een airedale terriër is een robuuste en zeer gespierde hond. Hij heeft een harde, compacte en ruwe vacht met veel ondervacht. De kleur van hoofd, oren, poten zijn bruinkleurig en de rug en de zijkanten zijn zwart of donkergrijs.

De Vachtverzorging van uw Airedale

De haar verzorging van de Airedale bestaat op de eerste plaats uit het trimmen en plukken.

Het gebeurt nog te vaak dat Airedale Terriërs worden geschoren. Dit is voor de hond niet gezond omdat het dode haar wordt afgeschoren en er een dood stoppelveld in het vel blijft zitten. Dat kan allerlei huidkwalen en irritaties tot gevolg hebben. Bovendien zal de kleur en de kwaliteit van de vacht sterk achteruit gaan.

Hier bij FurFection Plukken we alle plukhonden en streven naar perfectie.

Onder plukken verstaat men het verwijderen van de rijpe en dode haren, door te plukken met de vingertoppen, of met behulp van een bot trim mes, dit gebeurt tenminste twee keer per het jaar.   Vaak zie je het aankomen aan het gedrag van uw Airedale, hij krijgt jeuk, begint zich overal tegenaan te schrobben.  Wanneer je enkele langere haren vastneemt dan laten deze gemakkelijk los,…..dan is uw Airedale PLUKRIJP.

Airedale terriër
Lobke, met een volle plukrijpe vacht.
Airedale terrier
Lobke met kortere benen, handiger voor de huishond op de boerderij. Dit haar heeft de tijd om netjes in te groeien en zorgt ervoor dat de baasjes minder werk hebben. Wel worden ze bij FurFection volledig geplukt, inclusief hals, hoofd, borst en benen. Enkel aan het achterwerk wordt wat geschoren, wegens te pijnlijk.

Meestal in het voorjaar en het najaar.  De beste periode (Maart-April) voor het te warm wordt en (eind september – begin October) voor het te koud wordt.

Onder trimmen verstaat men eerder het fijnere werk, het modelleren, dat de goede punten van de hond zo gunstig mogelijk doet uitkomen en zijn fouten verdoezelt, althans probeert te verdoezelen.  Dit wordt meestal enkele weken na de grote trimbeurt gedaan, en ook met Show honden.

Zie naar showhonden via volgende links:

http://www.airedaleterrierclub.nl/

http://www.terrierclub.be/

De Show Airedale is niet te vergelijken met het model dat 2 keer per jaar buiten gaat in het trimsalon.  De benen van de showhond zijn voller, de huishond gaat naar huis met een ONDERHOUDSVRIENDELIJK model, zodat de baasjes echt maar 2x (of hoogstes 4 keer voor de napluk) , in het trimsalon op bezoek moeten.

De vacht van de Airedale bestaat uit stugge, harde dekharen of grannen(bovenvacht) en wolharen(ondervacht). Het haar is pluk rijp wanneer het vrij lang is geworden en zich gemakkelijk laat uittrekken. Het is dan aan de wortels wit of althans licht van kleur. De eenvoudigste oplossing is natuurlijk dat u de hond meeneemt naar een goed / Gediplomeerd honden trimsalon.

Of u leert het zelf te doen, dat laatste kan, maar niet zonder een vloek of een traan, maar hebt u het eenmaal onder de knie, dan bespaart u een hoop geld, om nog niet te spreken van de voldoening, die het zelf doen u ook op dit gebied verschaffen zal.
Vaak kunt u bij uw trimsalon terecht for een ‘Do It Yourself’ cursus.  (bij intresse vraag ernaar bij uw trimmer)

De dagelijkse vachtverzorging

Wat de dagelijkse verzorging van zijn uiterlijk betreft, maakt de Airedale terriër het zijn baas niet bijster moeilijk. Het grootste deel van het jaar is een dagelijkse borstelbeurt met een stevige kortharige borstel of borstelhandschoen ruimschoots voldoende om eventuele losse haren te verwijderen en de huidstofwisseling te activeren.

Dit borstelen geschiedt altijd met de richting van de haren mee, dus van het hoofd naar de staart en op de benen van boven naar beneden. De borstels wast u regelmatig uit in water met een scheutje ammoniak, de handschoen wordt stevig uitgeklopt.

Kammen beperkt u tot een minimum, daar u met kammen te veel haar, vooral onderhaar uit de vacht trekt. Waar voor iedere uitgetrokken haar een nieuwe in de plaats komt, ontstaat op die manier een vacht, die zowel rijp(=dood)haar als nieuw haar bevat, waardoor het trimmen zeer bemoeilijkt wordt. Daarom beperkt u er zich zoveel mogelijk toe met een grove, stomptandige kam alleen de baard uit te kammen en de beharing op de benen uit te klit te houden.

Wassen zal bij een Airedale zelden nodig blijken, tenzij hij kans heeft gezien zich in een hoop visafval of op het een of andere dierlijken te wentelen. Gebruik in dat geval een goede hondenshampoo, zoals die voor de mens in de handel wordt gebracht, maar onder geen beding een synthetisch wasmiddel, wat de fabrikant daarvan ook beweren mag. Spoel alle zeepresten met ruim water weg, droog de hond flink af met een ruwe badhanddoek en houdt hem, om alle gevaar uit te sluiten, nog tenminste een uur binnen in een warm en tochtvrij vertrek.

Links naar Airedale’s die getrimd zijn bij FurFection.

Airedale Nestor

Airedale Lobke

Airedale Lieve

Airedale Nella

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.