De Briard

De briard is een Frans hondenras dat waarschijnlijk is voortgekomen uit een kruising tussen barbet en Beauceron. M. de Buffon noemde de hond in 1758 Chien de berger de Brie. In 1896 werd deze als ras erkend.

FCI: Groep 1 Sectie 1

Karakter

De ‘Chien de berger de Brie’ is een rustige, langharige herder met goede proporties. Hij heeft een alert karakter en is erg intelligent. Niet nerveus, rustig in huis, en enthousiast bij activiteiten. Hij is in staat een zeer goede band met zijn baas op te bouwen en een echte kindervriend.

Uiterlijk

Hij bestaat in drie kleurvariëteiten: zwart (Frans: noir’), fauve en grijs. Een bijzonder kenmerk van de briard is dat hij aan zijn achterpoten dubbele hubertusklauwen heeft. Teven hebben een schofthoogte van 56 tot 64 centimeter en reuen van 62 tot 68 centimeter. Het gewicht van de reu varieert van 30 tot 50 kilogram, dat van de teef van 28 tot 32 kilogram.

Oorspronkelijk werd de briard gebruikt als zelfstandige herdershond voor schapen, en het zoeken naar truffels. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd hij in het leger gebruikt als berichten- en reddingshond. Briards doen tegenwoordig enthousiast mee aan veel verschillende hondensporten. Ook als reddingshond, hulphond en aaihond wordt hij ingezet. Het is een veelzijdige hond die met enthousiasme voor zijn baas werkt.

De vachtverzorging van dit ras

Hier krijg je een voorstelling van Pepper.

De briard dient eigenlijk regelmatig geborsteld en gekamd te worden.

Elke 3 maand zou hij ook gewassen kunnen worden, maar is niet noodzakelijk.

Met borstelen en kammen begin je onderaan de voeten en ga je zo pluk per pluk omhoog.

Zo zit je niet telkens weer vast in een knoop.

Na de poten, ga je van de staart,

richting het hoofd.

Bij het hoofd, check je extra op ingroeiende haren in de oren. Deze haal je er of met de vingers of met de pincet uit.

Nadat de Briard volledig is uitgekamd, gaan we de nagels knippen. Vergeet niet de dubbele hubertusklauwen achteraan!

Dan maken we de poten proper. Dit is onderhoudsvriendelijk voor de huishond.

Bij de huishond maak ik ook de voeten mooi rond.

Voila en de Briard kan er weer tegen.

Briard

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.