De Engelse Springer Spaniël

De Engelse Springer Spaniel is een van de oudste spaniëlrassen. Van oorsprong is het een veelzijdige jachthond die wordt gebruikt om het wild op te stoten uit de dichte dekking. In het Engels noemt men dit “to spring the game” en hieraan heeft dit ras zijn naam te danken. Daarnaast is de Engelse Springer Spaniël ook een goede apporteur van het geschoten wild. Afgezien van zijn kwaliteiten als jachthond, is de Engelse Springer Spaniël ook zeer geschikt als gezelschapshond.

Het fotomodel van dienst is Muffin (LINK)

Engelse Springer Spaniël

 

Ras

De Engelse Springer Spaniël heeft lobvormige oren en een dichte, weerbestendige vacht. De kleur van de vacht is leverkleurig en wit, zwart en wit, of elk van deze kleuren met een tan-aftekening.

Halverwege de vorige eeuw is er een scheiding ontstaan tussen jacht- en showlijnen, waarna er in feite twee verschillende typen zijn ontstaan. De honden uit de showlijnen zijn over het algemeen iets groter en zwaarder dan de honden uit de jachtlijnen. Bovendien hebben de honden uit showlijnen iets langere oren die wat lager zijn aangezet.

De schofthoogte van de Springer Spaniël is ongeveer 50 cm. Het gewicht varieert van 20 – 25 kilo.

Karakter

De Engelse Springer Spaniël is een vrolijke en actieve hond. Zijn vriendelijke karakter zorgt ervoor dat hij lief is met kinderen en dat hij sociaal is in de omgang met andere honden. Het is een intelligente hond met veel “will to please” die wel een consequente opvoeding nodig heeft om zijn uitstekend ontwikkelde jachtinstinct in goede banen te leiden. Over het algemeen zijn de honden uit showlijnen wat rustiger van aard dan de honden uit jachtlijnen, maar voor beide typen geldt dat zij mentaal en fysiek voldoende moeten worden uitgedaagd zodat zij hun energie kwijt kunnen.

Engelse Springer Spaniël
Model Muffin 4 maand jong

 

Verzorging

Voor beide typen geldt dat het raadzaam is om regelmatig te controleren op klitten achter de oorschelp. Na een jachtdag of na een stevige wandeling door de bossen moet de vacht worden vrijgemaakt van achtergebleven takjes en moeten de voetzolen worden gecontroleerd op eventuele wondjes. Verder is een kam- of borstelbeurt op zijn tijd voldoende om de vacht op peil te houden. Vanwege hun overvloediger beharing en langere vacht is er bij honden uit showlijnen meer aandacht nodig voor hun vachtverzorging. Hun vacht zal af en toe getrimd moeten worden.  Ga hiervoor langs bij een gespecialiseerd / Gediplomeerd Trimsalon

Vooral voor de show moeten ze correct getrimd worden, maar als huishond heb je ook graag nette voeten.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniëls en Waterhonden Sectie 2

Getrimde Engelse Springers door FurFection

Engelse Springer Spaniël  Engelse Springer Spaniël

Links naar bevriende fokkers van de Engelse Springer Spaniël

http://www.vdjorishoeve.nl/

http://www.veensespringertje.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.