De Engelse Cocker Spaniël

31 jan, 2018

De Engelse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker Spaniël kan je terugvinden bij het FCI in groep 8

Rasbeschrijving

De Cocker Spaniel is een vriendelijke, vrolijke, en nieuwsgierige jachthond en behoort al jaren tot de meest geliefde rassen. Zijn uiterlijk, alsmede zijn aanhankelijk karakter en handig formaat zullen hieraan ongetwijfeld doorslaggevend zijn.
Zijn naam dankt hij aan de jacht op de woodcock, de houtsnip.

De cocker is een stevige, compacte hond, zeer evenredig gebouwd, met het kenmerkende, voortdurend kwispelende staartje. Sinds 2002 mogen in België en Nederland de staarten niet meer worden gecoupeerd, dus de staart kwispelt iets langzamer dan voorheen.

Het is een echte drijfhond, speciaal voor de jacht voor de voet. De Cocker Spaniel kan door zijn kleinere formaat dichte dekkingen ingaan, waar grotere honden niet of moeilijk in kunnen doordringen. Hij beschikt over een prima neus en stoot het wild uit de dekking, maar apporteert ook. Tegenwoordig is de cocker vooral een gezelschapshond.
Als huishond is de Spaniël bijzonder makkelijk. Het is een echte gezinshond die goed met kinderen kan omgaan. Ze zijn gek op lange wandelingen, maar ook een dagje op de bank nietsdoen vinden ze prima.

Door hun tomeloze energie en intelligentie zijn Spaniëls zeer geschikt voor de hondensport. Wel kunnen ze een tikkeltje eigenwijs zijn: ze weten best wel wat u bedoelt, maar doen het gewoon niet.

Luna, het model van dienst. Je komt haar tegen in dit verslag als puppy en tot 1,3 jaar

Vachtverzorging

De vacht is glad en zijdeachtig, nooit stug of gegolfd, met voldoende bevedering, maar niet te overvloedig en nooit gekruld. De lange, zijdeachtige vacht moet zeer regelmatig gekamd en geborsteld worden en vier- tot vijfmaal per jaar getrimd worden, waarbij het dode haar op het hoofd, de rug en de benen met de hand verwijderd wordt, en het haar aan de staart en de voeten wordt bijgeknipt.

 • Borstelen:

Een Spaniël dient regelmatig geborsteld te worden. De vacht verhaart dagelijks, soms iets meer, soms iets minder. Als men dit niet borstelt blijft het in de vacht zitten wat tot klitten wordt gevormd. Een dagelijkse borstelbeurt met diverse borstels is dan ook een must. Daarnaast stimuleert het de bloedsomloop en krijgt de hond een “massage”.

Wij geven graag borsteladvies, zoals,… hoe je juist moet borstelen, waar de aandachtspunten zitten,… en welke borstel en kam je best kan aanschaffen….

 • Lastige plekjes die extra aandacht verdienen zijn:
  de oksels
  de ellebogen
  achter de oren
  de broek aan de achterbenen
  de liezen
Voetje ongetrimd
Voetje proper gezet tussen de voetzolen
1 proper voetje,…nog 3 te gaan

 

 • Trimmen
  Een Engelse Cocker Spaniel heeft elke 10-12 weken een trimbeurt nodig. Hierbij trimmen we het dode haar op hoofd, rug, schouders, dijen en flanken. Daarnaast wordt de hals geschoren en de voeten geknipt. Ook worden, indien nodig, de oren gereinigd. Doordat de vacht geplukt wordt, wordt deze ook uitgedund waardoor het kammen en borstelen makkelijker is.Bij de meeste trimsalons gaat de hond ook in bad, zodat hij schoon en fris is als hij naar huis mag.
  Omdat wij als trimmer houden van honden, willen we deze geen pijn doen. Daarom wordt het op prijs gesteld de Cocker zonder al te veel klitten te brengen voor de trimbeurt. Ernstige klitten worden vaak weggeschoren. Soms is het zo erg, dat de hele hond geschoren moet worden! En dan is de kans groot dat de vacht van jou cocker SpanIêl niet meer mooi is en sneller knoopt.  Voorkomen is dus beter.
Goed onderhouden, maar ongetrimde vacht

Geplukt en geknipt

LET OP: Een geschoren Cockervacht knoopt sneller!

 

Van Pup naar volwassen hond/vacht.
Voordat een cocker spaniël er uit ziet zoals het hoort, duurt wel even! De puppenvacht groeit door tot ca. 9 maanden. Vanaf dat moment zijn sommige delen te plukken zoals de rug en de schouders. Andere delen, zoals hoofd en benen duren vaak langer. dat betekent dat de eigenaar veel moet kammen en borstelen ter voorkoming van veel klitten.

Voor de eerste plukbeurt kan je wel vaak op puppygewenning gaan, dit is een heel goede oefening voor je pup.

Luna op 8 maand, haar puppyvacht is plukrijp

Foto met nr 4, duidelijk te zien de puppyvacht.  Op de andere foto is duidelijk te zien dat de puppyvacht is weggeplukt.

       

 

Kleuren en vachten
De Engelse Cocker Spaniel komt in veel kleuren voor. Zo zijn er de eenkleurige Cockers (o.a. zwart, rood, bruin, black and tan) en meerkleurige Cockers (o.a. zwart-wit, blauwschimmel, bruin-wit, leverschimmel, en de variaties met tan). Niet alle kleuren hebben een zelfde makkelijke vacht. Zo hebben veel zwarte Cockers een zogenaamde zware vacht: veel haar, soms stug en niet altijd eenvoudig te plukken, vooral de beenbeharing kan enorm zijn. De leverschimmels hebben soms een vacht die naar mate de hond ouder wordt lichter van kleur wordt. Dit komt omdat leverschimmel eigenlijk een verdunning is van blauwschimmel. Zoals zwart vergrijsd, wordt het bruin steeds lichter van kleur. De vacht van de leverschimmel wil nog wel eens dof zijn en moeilijk te plukken, ook ontbreekt het wel eens aan ondervacht waardoor er na het plukken kale plekken ontstaan. Daarnaast komen er leverschimmels voor waarbij er op sommige plekken geen glanzende bovenvacht is maar wat pluizig haar. Voor een trimmer een moeilijke opgaaf om er iets moois van te maken.

Gecastreerde Cocker-vachten
Zodra een Cocker Spaniël wordt gecastreerd (gesteriliseerd) verandert de hormoonhuishouding. Sommige hormonen hebben invloed op de ontwikkeling van de vacht, dus is het vrij logisch dat de vacht van de Cocker ook verandert. De zachtheid verdwijnt, het haar wordt dof, hard, gaat krullen en de verharing stopt. Hierdoor heeft de hond 2x zoveel haar als in de tijd dat de vacht nog wel verhaarde. Na een castratie kan de vacht nog nauwelijks worden geplukt, of de baasjes kammen thuis regelmatig met de kam en rekker.  Ook wordt al snel gekozen om de vacht te scheren of met de effileerschaar te knippen. Omdat er veel meer haar is, gaat de vacht sneller klitten.

Engelse Cockers Getrimd bij FurFection

De meesten worden getrimd volgens de rassenstandaard, maar soms zijn er specifieke wensen van de klant die we respecteren.

Vb kuifje laten staan, extra korte voeten, vlaggen en broek meer inkorten,…etc

Engelse Cocker Spaniël   

   

Engelse cocker spaniel

Geschoren Cockers, dit doe ik enkel als ze heel oud zijn of wanneer plukken echt niet meer mogelijk is….

 

 

 

3 comments

 1. Cousaert Dave
  zegt:

  Hey welke kammen koop ik het best vr onze cocker? Ie is nu 9 maandjes

 2. Ik heb u gemailed, mvg Kathleen

 3. astrid
  zegt:

  Dag Kathleen, welke borstel of kam kan ik het beste kopen voor onze engelse cocker spaniel van bijna 10 maanden. ze begint nu echt te ruien en merk dat daar ook wel dons bij zit. Groetjes,

Laat een reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:
UA-93060797-1