Kan mijn hond vlooien opdoen in de Trimsalon?

Liefst behandelen trimmers dieren die vrij van parasieten zijn. Er komen echter wel honden en katten of konijnen die besmet zijn met bijvoorbeeld oormijten, schimmels, vlooien etc. Dan is het voor eigenaren goed te weten dat professionele trimmers hun gereedschappen en omgeving adequaat reinigen en desinfecteren (Hygiëne in het trimsalon).

In het geval van de vlo krijgt het dier uiteraard ook een vlooienbehandeling zodat het vlo-vrij weer mee naar huis kan. Wel moet thuis de vlooienbestrijding worden voortgezet, zowel op het dier zelf als de omgeving. Slechts een klein deel van de vlooienfamilie woont op het dier, de rest huist in diverse ontwikkelingsstadia in kieren en bekleding in huis.

vlooien

Misschien denkt u wel eens dat uw viervoeter de vlo kan oplopen tijdens de trimbeurt. Er komen tenslotte besmette dieren in de salon, en vlooien kunnen heel ver springen en zo op andere honden of katten of konijnen landen. Wetenschappers hebben echter vastgesteld dat vlooien zulke kieskeurige eters zijn dat ze alleen het bloed van hun eerste gastheer lusten. Die ongelukkige hond of kat of konijn die besprongen wordt nadat de hongerige jonge vlo uit zijn popje komt blijft voor altijd de vaste partner. Een vlo wordt maar een paar weken oud maar moet toch moeite doen bij zijn gastheer te blijven. Als deze jeuk heeft door een vlooienbeet en op zoek gaat naar de boosdoener springt de vlo voor zijn leven. Maar ver kan hij niet gaan, lukt het namelijk niet de gastheer weer terug te vinden dan sterft hij de hongerdood. Een andere hond of kat is geen optie, hij kan daar niet van eten.

Onze huisdieren worden dus niet besmet door overspringende vlooien. Alleen vanuit vloerbedekking of naden, meubels, de omgeving dus, kan een vlooienbesmetting beginnen. Daar zijn dan eitjes uit de vacht gevallen en uitgekomen tot larven. Die worden dan poppen en daaruit ontstaat de hongerige vlo. Deze ontwikkeling duurt weken tot maanden. In trimsalons wordt dagelijks gereinigd en geregeld gedesinfecteerd. Vlooien kunnen dus een zekere dood sterven in de trimsalon en uw huisdier gaat gegarandeerd vlovrij naar huis!

Het is wel raadzaam als uw vriendje vlooien heeft, vooral het eigen huis te behandelen.

Hee, ik ben Kathleen

Als gediplomeerde hondentrimmer zorg ik ervoor dat jou hond zich goed in zijn vel voelt.  We streven naar vachtperfectie en Dierenwelzijn staat op de eerste plaats.  Bij FurFection kan u terecht met elke hond en elk type vacht.  We doen knippen, scheren, plukken en grondig wassen.

Gratis e-book: wil jij thuis uw hond ook verzorgen?
meer blogs