Langharige katten en wintervilt

langharige kattenEens een artikel over Langharige Katten.

Er zijn jaarlijkse perioden waarin vachten van halflang- en langhaarkatten makkelijker dan anders klitgevoeliger worden en vervilten. De grootste kans daarop is in (en tegen het einde van) de winter. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor aan te wijzen.

langharige katten

We weten dat juist deze beschadigde haren erg gevoelig zijn voor klitvorming bij droge atmosfeer. Er is niet veel nodig om ze statisch te maken. Als de kat geaaid of geborsteld wordt ziet men het haar soms knetterend uitwaaieren.
De gehavende haarschubben van de oudste haren brokkelen door slijtage af waardoor een prikkeldraadeffect ontstaat; kapotte haren klampen zich eenvoudig aan elkaar vast en vormen het begin van een klit.

Een bijkomend nadeel van beschadigd haar is dat de distributie van talg niet meer optimaal is. Daardoor drogen de betreffende haren steeds verder uit en verandert een klit vanzelf in steeds compacter wordend vilt. Helaas worden daarbij ook jonge, intacte haren meedogenloos in de viltklit of -plaat getrokken.
Uiteindelijk kan zich een massief, pijnlijk viltpantser vormen waarbij het soepele kattenvel letterlijk in plooitjes ìn de klit getrokken wordt.
Het proces waarin haren uitdrogen, klitten en vervilten kan razendsnel verlopen. Uiteraard zijn er katten waarvan de vacht door louter verwaarlozing vervilt maar in de wintermaanden zijn er werkelijk vachten die daarvoor minder dan een week nodig hebben.

Langharige katten kunnen vervilt zijn…..en dan is er soms niet anders dan scheren om de vacht te herstellen.  We doen dat als trimmer liever niet!

langharige katten 

Niet allemaal tegelijk…
Kattentrimmers zien hun maandomzetten vooral pieken tijdens en na vorstperioden. Veel katten vertonen immers dàn ineens de winterse klitten en moeten met relatieve spoed behandeld worden om volledige vervilting te voorkomen.
Het alternatief is een preventieve ‘winterklaar’ beurt die men de katteneigenaar in de rustiger perioden kan aanbieden. Een klittencontrole en vooral uitvoerige voorlichting over hoe te handelen bij statische vachten kan een viltjasje helpen voorkomen.
Verder kan de eigenaar trachten de atmosfeer binnenshuis met verdampers, natte doeken over radiatoren of een goed luchtbevochtigingssysteem te verbeteren.

langharige katten

Tips voor thuis
Voel de vacht van de kat dagelijks met de vingers door en zoek naar beginnende klitjes. Peuter de geklitte sliertjes met de vingers uit elkaar. Dat kan ook met de eerste twee punten van een metalen, wijdgetande, liefst vertikaal gehouden kam. Maak geen lange ‘slagen’, houdt de kambeweging zo kort mogelijk.
Met een beetje rijstzetmeel of maïzena in de vacht glijden de twee kamtanden nog gemakkelijker door de vacht.


Beperk het kammen tot de plaats waar de klitjes zitten. Men moet zich niet laten verleiden tot het ‘even meenemen’ van de rest van de vacht.
Er komt mogelijk een moment dat er ineens heel veel oude wolharen op elkaar plakken of lijken los te laten.
Dàt is het moment dat de trimmer moet worden ingeschakeld.

Enkele langharige katten bij FurFection.

 

bronvermelding
Jet Bijen-Veldhoen
Praktijk voor Huid en Vacht
Wandeldreef 4
4527BX Aardenburg
0117 493 298

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.