De Perro de Agua Español of Spaanse waterhond

Perro de Agua Español

GESCHIEDENIS

Over de geschiedenis van de Spaanse Waterhond zijn meerdere theorieën in omloop. Een theorie die brede aanhang heeft is dat de Perro een hond is die zijn oorsprong heeft in Andalusië en daar gefokt werd. Dit wordt door Salas bevestigd. Zijn theorie is dat de Spanish Waterdog een ras is dat stamt uit de moerassen van Zuid-Andalusië en dat het door de herders over heel Spanje is verspreid.
Het ras werd gebruikt als herder, jager en als hulp voor de vissers. De dieren komen al van oudsher voor op het Iberische schiereiland. Het meest komt de Perro voor in Andalusie waar hij gebruikt wordt als hoeder en waar hij al lang bekend staat als “Turkse hond”. Zijn eigenschappen, in het bijzonder de vacht maakt het gemakkelijk voor het dier zich aan te passen aan allerlei verschillende omstandigheden. De Perro is een atletische en actieve hond met uitstekend ontwikkelde reuk, en gehoor. Dit ras houdt enorm van zwemmen en wordt niet voor niets Spaanse waterhond genoemd

RASSTANDAARD

De Perro de Agua Español is een middenslag hond. Met een schofthoogte van 40 tot 46 cm voor de teven en 44 tot 50 cm voor de reuen, met een tolerantie van 2 cm.. Het gewicht varieert van 14 tot 18 kg voor de teven en 18 tot 22 kg voor de reuen.
De hoofdpunten volgens de standaard zijn:
– robuust lichaam, met rechte bovenbelijning, een strakke buiklijn, weinig opvallende schoft, rechte en krachtige rug, brede diepe borst, goed gebogen ribben, ruime borstkas
– de voorhand is stevig en recht met goed bespierde schuinstaande schouders perfect aangesloten op de borstkas, krachtige schuin geplaatste opperarm, ellebogen die evenwijdig en dicht tegen de borst aanliggen, krachtige en rechte voorpoten en krachtige en iets korte polsen
– de achterhand is perfect verticaal, niet opvallend gehoekt en goed bespierd, met brede bespierde dijbenen en goed ontwikkelde onderbenen, een diep spronggewricht en korte verticaal geplaatste knieën
– krachtige ronde voeten met nagels van verschillende kleur
– de staart is halfhoog aangezet
– korte gespierde nek
– stevig sierlijk hoofd, platte schedel, verhouding schedellengte en voorsnuit is 3:2.
– de oren zijn halfhoog aangezet, driehoekig en hangend
– de ogen staan een beetje schuin en tamelijk ver uit elkaar en zijn zeer expressief
– de mond heeft goed aansluitende boven- en onderlippen en een gebit met goedgevormde witte tanden en goed ontwikkelde hoektanden
– toegestaan worden alle eenkleurige vachten en de vachten, waarbij twee kleuren gelijkmatig verdeeld zijn, waarbij altijd wit aanwezig moet zijn; driekleur is niet toegestaan.

KARAKTER

De Spaanse waterhond reageert van oorsprong terughoudend naar andere mensen en nieuwe ervaringen. Mede daarom is het essentieel dat al in het nest wordt begonnen met de socialisatie.
Overal aan laten wennen en mee naartoe nemen.
Veel dieren hebben na ongeveer een jaar weer een terugval, net of ze vergeten zijn wat ze hebben geleerd en dat vereist wederom geduldige herhaling van de socialisatie.
Maar rond 2 jaar wordt de hond meer stabiel op dat punt. En dan wordt hij ook steeds gemakkelijker.
Het is wel een hond die duidelijk moet weten wie de baas is.
Hij heeft veel beweging nodig en wil graag werken voor zijn baas.
Voor hondensporten als behendigheid of gehoorzaamheid en als hulphond is hij zeer geschikt, maar wel met beleid en geduld bijbrengen.
Heeft hij eenmaal leren zwemmen dan blijft hij dat graag doen; allerlei vormen van waterwerk zijn aan hem goed besteed!
Voor zijn “eigen” mensen is het een heerlijke huishond, die graag vertroeteld wil worden en een grote aaibaarheidsfactor heeft.

AFWIJKINGEN

De meest voorkomende afwijkingen bij de Spaanse waterhond / Perro de Agua Español zijn Heupdysplasie (HD), PRA en goniodysplasie (oogziekten), Neuroaxonal Dystrophia (en neurologische ziekte) en schildklierafwijkingen

Door de inbreed binnen het ras zullen naar verwachting het aantal afwijkingen gaan toenemen.
Er kan nu op de genoemde afwijkingen DNA (buiten de HD) worden getest.
De gemiddelde leeftijdsverwachting ligt tussen de 12 en 15 jaar.

DE VACHT VERZORGING

Een voordeel van de Perro de Agua Español / Spaanse waterhond is dat hij niet verhaart. Dat maakt hem geschikt voor mensen die allergisch voor honden zijn.
De vacht heeft wel onderhoud nodig. De vacht heeft de neiging te gaan klitten.
In klitten kunnen ongedierte e.d. gaan zitten. Klitvrij houden is dan ook een “must”.
Het is mogelijk de hond twee keer per jaar vrijwel kaal (5 mm of zelfs korter bij vilt) te laten scheren.

Voorbeeld van kort scheren, onder de vilt

Of je kan opteren om vaker op bezoek te gaan bij het trimsalon….vb bij FurFection

Dit zijn de frequenste lengtes 5mm, 9mm, 12mm


Verwijdering van haargroei in de oren is een aandachtspunt. Belangrijk om oorontsteking te vermijden. We verwijderen de haargroei enkel wanneer het haar in de oren echt lost, anders ontstaan er wonden.

Check ook regelmatig volgend album, voor de laatste nieuwe getrimde Spaanse Waterdhonden.

Perro’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.