Door de huidige quarantaine maatregelingen, wil ik graag wat bijleren aan mijn klantjes….daarom… hoe de nagels knippen bij je eigen hond?

Nagels knippen bij je hond – In eenvoudige stappen uitgelegd

Is nagels knippen bij je hond nodig?

Ja. Als de nagels te lang worden, is er een constante druk op de voeten en poten van de hond en is het verstandig de nagels te knippen. Dit kan namelijk een afwijkende stand van de voeten tot gevolg hebben. Te lange nagels zijn pijnlijk om op te lopen en zorgen ervoor dat de hond verkrampt of mank gaat lopen. Een ontsteking aan de tenen is ook niet uitgesloten. Het is dus van belang dat je goed in de gaten houd of de nagels te lang worden.

Wat heb je nodig?

Sommigen gebruiken een dremel (soort schuurmachientje) om de nagels in te korten. Dit duurt echter erg lang en het kan splijten van de nagel veroorzaken.

Hoe weet je of nagels te lang zijn?

Als de nagels de grond raken zijn ze bij de meeste honden te lang. Graadmeter is dat je een velletje papier zonder weerstand onder de nagels moet kunnen schuiven. De nagels van de honden hieronder op de foto zijn te lang. Let wel; bij sommige (oudere) honden zijn de voeten ietwat doorgezakt en werkt dit niet 100%.
Nagels slijten afhankelijk van de ondergrond waarop gelopen wordt. Honden die veel op harde wegen lopen, zullen over het algemeen minder vaak een knipbeurt moeten ondergaan.

Hoe weet je waar het leven begint?

Als een hond witte nagels heeft is duidelijk te zien waar het leven begint. Je ziet dan door het transparante wit een roze, vleeskleurig gedeelte. Dit is gevoelig weefsel waar je absoluut niet in mag knippen! Ik vergelijk het een beetje met onze nagels. Je knipt tot maximaal 2 mm voor het leven.
Bij honden met zwarte nagels is vanaf de buitenkant niet te zien waar het leven begint. Het beste kun je in dat geval steeds kleine stukjes afknippen tot je in de kern van de nagel een donkerder puntje ziet verschijnen, dan weet je dat je dichtbij het leven zit.

Wat als je per ongeluk toch in het leven knipt?

Geen paniek, je kunt het bloed stelpen door er aluin op te doen. Dit is te koop bij de meeste drogisterijen in de vorm van een stick of als poeder. Voor je hond zal dit alleen wel een nare ervaring zijn. Als hij al bang is voor het knippen van de nagels, dan kun je nu bijna weer opnieuw beginnen met trainen.

Nagels knippen bij je hond: stap voor stap

Nagels knippen behoort zowel voor hond als trimmer tot het minst populaire deel van de trimbeurt. Met ooit opgedane slechte ervaringen heeft dat weinig te maken. Probeer maar eens van een willekeurige ”blanco” hond gedurende een minuutje zijn voet vast te houden. Ook al gebeurt er niets vervelends, er volgt beslist verzet.

Het zou ideaal zijn als je je hond van pup af aan laat wennen aan het knippen van de nagels. Helaas komen de meeste mensen er op latere leeftijd achter dat de hond bang is voor de nagelknipper.

Hoe krijg je het dan toch voor elkaar? Je kunt dit doen met behulp van counterconditionering en desensitisatie. Je leert je hond dan stapsgewijs dat nagels knippen niet eng is. Dit gaat echt in hele kleine stapjes en dat vraagt van veel jou tijd en geduld.

Dit gaat in kleine stapjes. Je kunt dit het beste over meerdere trainingssessies verspreiden. Verwacht niet dat dit na 5 minuten lukt. Soms moet je een stap terug om ervoor te zorgen dat je hond geen stress ervaart tijdens het knippen van de nagels. Neem de tijd om dit goed te trainen, dan kun je er later de vruchten van plukken.

Filmpje…..

  • nagels knippen bij je hond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.