Lagotto Romagnolo

De Italiaanse Waterhond is een hondenras afkomstig uit de streek Romagna in Italië. De honden zijn waarschijnlijk de oudste der waterhonden.

Omdat de Lagotti niet verhaart, is het een geschikte hond voor mensen die allergisch voor hondenhaar zijn. De Lagotto heeft een gekrulde vacht, die 1 cm per maand groeit en als een schapenvacht aanvoelt. Afhankelijk van de vachtlengte moet de lagotto minstens 1x per week gekamd worden. Verder moet hij zeker 4x per jaar geknipt of geschoren worden. De kleuren van de Lagotti zijn: effen vuilwit, wit met bruine of oranje vlekken, bruingevlekt, effen bruin in verschillende tinten en effen oranje. Er is echter geen zwart.

Andere benamingen voor de Lagotto Romagnolo – Italiaanse waterhond – Italiaanse truffelhond.

Je kan hem vinden bij het FCI: groep 8 sectie 3 #298

In 2016 kreeg ik de kans om eens de truffelhond te leren knippen. Ik kreeg toen les van Greet Romeijn, fokker van Barbet’s en Lagotto’s. 

  • lagotto

Later ben ik me verder gaan bijscholen bij Katrien Van Gemert. Fokker, keurmeester en trimmer van de Lagotto Romagnolo.

Hoe Hondenkapsalon Trimsalon FURFECTION jouw Lagotto trimt
Een afspraak duurt ongeveer 3 uur. Eerst een grondige vindt er een grondige wasbeurt plaats (1 x wassen met de diepreinigende shampoo, vervolgens wassen met een voedende shampoo en als afsluiter de conditioner) Tijdens de afspraak wordt de vacht geschoren of geknipt, volgens de afspraak met de eigenaar. De nagels / een Pawdicure. Oortjes verzorgd en indien nodig geplukt.

Knip modellen alleen als de hond iedere 6 weken komt.
Scheer modellen iedere 10 tot 12 weken, afhankelijk van de snelheid waarmee het haar groei en eventueel vervilt.

Ernstig vervilt?
Honden met zeer veel klitten zullen zonder overleg geschoren worden. Als honden ernstig in de klit zitten is er geen andere oplossing dan helemaal scheren met 3 mm, het ontklitten van een totaal vervilte vacht is zeer pijnlijk voor de hond en zullen wij om die reden dan ook niet uitvoeren. Natuurlijk kan na een scheerbeurt bij goed onderhoud de vacht een volgende keer langer gehouden worden.

De Lagotto Romagnolo in het trimsalon
Sommige honden vinden het niet fijn om getrimd te worden. Dit heeft niet altijd met gewenning te maken, maar kan ook in de natuur van de hond zitten. Wij adviseren dan om de hond kort te laten scheren en het hoofd te knippen. Vaak een wat minder belastende behandeling voor de hond waarbij de beharing op het hoofd behouden blijft (indien de hond dit toe laat).

Het is bij ons helaas niet mogelijk voor u als eigenaar om tijdens de behandeling aanwezig te zijn.

  • Lagotto Romagnolo
  • lagotto romagnolo

Bij Hondenkapsalon FurFection is jouw, Lagotto Romagnolo of Italiaanse Waterhond of Truffelhond heel WELKOM!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.