Spaanse Waterhond Coque

Spaanse Waterhond Coque

Spaanse Waterhond Coque

Coque, een Spaanse Waterhond of een Perro de Agua Espagnol.

De vacht van de Perro groeit in lange krullen. De vacht hoeft daarom niet geborsteld of gekamd te worden. Door de structuur van de krullen houdt de vacht niet of nauwelijks water vast. De kortgeschoren Spaanse Waterhonden zijn dan ook zeer snel weer droog. Wanneer de vacht langer is, blijft de vacht langer nat.

Deze heeft een vacht die niet verhaart (en dus geen ruiperiode heeft). De vacht groeit met ongeveer een centimeter in de maand door. De Spaanse Waterhond kan daarom 1 tot 2 keer per jaar geschoren worden. Dit scheren mag vaker, al naar gelang de persoonlijke voorkeur. Spaanse Waterhonden worden dan ook geheel op één lengte geschoren of geknipt, vaak ongeveer een halve centimeter. Er wordt geen model aangebracht in de vacht (zoals bij een poedel). Honden die naar tentoonstellingen gaan moeten een minimum vachtlengte van 3cm hebben en mogen maximaal een vachtlengte van 15cm hebben.

De onder- en bovenvacht van de Spaanse Waterhond groeien in elkaar waardoor klitten ontstaan. Deze klitten worden uit elkaar gescheurd (indien nodig), zodat er strengen ontstaan. De vacht mag wel worden geknipt of geschoren, dit echter op één lengte.

De eerste keer dat de hond geschoren wordt is op een leeftijd van ongeveer 4 maanden. Dit gebeurt om de puppyvacht kwijt te raken.

De hond kan in elk jaargetijde geschoren worden. Het lichaam van de hond past zich binnen een dag aan, aan eventueel warmteverlies (winter) of extra warmte (zomer). Het enige waarop gelet moet worden is zonnebrand. Een hond die net geschoren is moet, net als de mens na de winterperiode, niet te lang in de brandende zon verblijven. Als de hond geschoren wordt, moet men niet vergeten dat de haren tussen de voetzooltjes ook geknipt moeten worden. In de winterperiode is het sowieso verstandig deze haren te knippen, omdat zich in deze haren ijs kan verzamelen en dit kan wondjes veroorzaken bij de, gevoelige, voetzooltjes.

 

Hij wordt steeds geschoren volgens de Rassenstandaard met 5mm Scheerkop.

Met deze lengte heeft hij nog bescherming….korter dan dit ga ik niet met te heet of te koud weer.

Spaanse Waterhond

Spaanse


Related Pets